9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Testleri Çöz
9. SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI TESTLERİ ÇÖZ
2016-2017 eğitim öğretim yılından itibaren daha önce dil ve anlatım, Türk edebiyatı olarak ayrılmış olan dersler birleştirilerek 9. Sınıf Türk dili ve edebiyatı olarak verilmeye başlanacaktır. Yeni müfredatla beraber ders saatleri de birleştirilmiş ve bu ders haftada beş ders saati olarak belirlenmiştir. Bu dersin müfredatına baktığımızda şu başlıkların var olduğunu görüyoruz: Okuma, yazma, sözlü iletişim ( dilbilgisi ). Bu başlıklar haftalık beş saat içinde sırasıyla iki, bir ve iki ders saati içerisinde verilmeye çalışılacaktır. Konuların yetişmemesi durumunda diğer konu başlıklarına sahip derslerin saatlerinden de kullanılabilir. 9. Sınıf Türk dili ve edebiyatı testleri çöz sayfamızda bu konu başlıklarıyla ilgili sorularımızı bulabilirsiniz.
Türk Dili ve Edebiyatına Giriş
Üniteler içerisinde ders bölümlere ayrıldığı için bir ünitede edebiyat konuları işlenirken aynı ünite içinde dilbilgisi ve yazma konuları da verilmektedir. Edebiyat bölümünde dilin insan hayatı ve iletişim için önemi öğretilirken yazma bölümünde yazma çalışması için taslak oluşturup yazmaya hazırlık konuları işlenmektedir. Türkçenin ses özellikleri, ses bilgisi ve dillerin sınıflandırılması konusu da sözlü iletişim bölümünde gösterilmektedir.
Hikâye
Hikâyenin tanımı ve özellikleri, hikâye çeşitleri, örnekleri konuları edebiyat bölümünde verilirken hikâye yazma ve hikâye tamamlama etkinlikleri de yazma bölümünün konuları arasında yer alır. Vurgu ve tonlama ile doğru seslendirme çalışması, noktalama işaretleri gibi konular da bu ünitenin sözlü iletişim ve dilbilgisi alanlarında işlenecek konulardandır. Bu konularla ilgili özgün sorulara 9. Sınıf Türk dili ve edebiyatı testleri çöz sayfasından ulaşabilirsiniz.
Şiir
Şiir türleri, şiirde ahenk özellikleri, şiir inceleme yöntemlerinin edebiyat bölümlünde incelendiği dersin yazma bölümünde farklı geleneklere ait şiir yazma çalışması yaptırılmaktadır. Dersin sözlü iletişim ve dilbilgisi bölümünde ise şiir seslendirirken dikkat edilecek noktalar ve kelime anlamı konuları işlenmektedir.
Roman
Roman türünün tarihsel gelişimi, roman çeşitleri, romanda kullanılan anlatım teknikleri ünitenin edebiyat bölümünde öğretilmektedir. Yazma bölümünde, roman yazma çalışmaları, roman yazarken dikkat edilecek noktaların neler olduğu işlenmektedir. Hazırlıklı konuşma ve kelime türleri konuları da sözlü iletişim, dilbilgisi başlığı altında incelenmektedir.
9. sınıf Türk dili ve edebiyatı testleri çöz sayfamızda tüm üniteleri kapsayan testlerle sınavlara daha hazır hale gelebilirsiniz.